Algemene informatie

Leuk dat je belangstelling hebt voor Atletiekvereniging Unitas. Het belang van sporten is duidelijk. Of dat nu puur voor je plezier is, om je conditie weer op peil te brengen of omdat je serieuze plannen hebt de nieuwe Daphne Schippers of Rens Blom te worden. Voor elk van deze sporters biedt Unitas uitgebreide mogelijkheden in de vorm van gezellige trainingsgroepen. Naast het sportieve aspect vinden we het belangrijk dat elke sporter kan bewegen in een prettige sfeer. Voor alle groepen worden er naast het trainen ook sociale activiteiten aangeboden. Zo gaan we met de pupillen en junioren op kamp, organiseren we quizavonden voor de oudere leden en gaan we samen naar crossjes en andere loopactiviteiten.

Atletiekvereniging Unitas is een bloeiende vereniging die op 1 april 1936 is ontstaan door een fusie van een aantal atletiekverenigingen uit Sittard, Geleen en omgeving.
De vereniging telt op dit moment ongeveer 550 leden en we streven ernaar dat aantal constant te houden en liefst nog wat te laten groeien. Zonder op te scheppen mogen we zeggen dat we beschikken over een schitterende accommodatie die ook nog eens op een zeer centrale en makkelijk te bereiken plek aan de Sportzone in Sittard ligt met fijne buren zoals Fortuna Sittard en Hockeyvereniging Scoop.

Unitas wil een verenging zijn waar zowel breedtesporters als topsporters zich thuis voelen. Unitas heeft vele topatleten gekend en ook nu hebben we een select groepje van talenten die we ondersteunen in ons Talentenfonds (zie onder……) We zijn met name trots op twee atleten die medailles hebben gewonnen tijdens grote evenementen.

In 1968 won Maria Gommers een bronzen medaille op de Olympische spelen in Mexico op het onderdeel 800m en in 2005 werd Rens Blom wereldkampioen polsstokhoogspringen in Helsinki (de 1ste Nederlandse wereldkampioen in de atletiekgeschiedenis). 

 

De accommodatie

De buitenaccommodatie is een 8-laans kunststofaccommodatie met dubbele voorzieningen voor de werp- en springnummers. Het is een zgn. B-accommodatie en dat betekent, dat de accommodatie geschikt is voor het organiseren van nationale en internationale wedstrijden. Nederland telt op dit moment 2 A-accommodaties (Hengelo en Amsterdam) en 5 B-accommodatie waaronder die van Sittard-Geleen.

Uniek is onze indoortrainingsaccommodatie. Menige vereniging kijkt hier met een jaloerse blik naar. Onze hal is 100 m lang en 25 m breed en de vloer is van kunststof. Hij is geschikt voor alle disciplines zoals kogelstoten, verspringen, sprint, hoogspringen en zelfs polsstokhoogspringen.

Onze accommodatie biedt tevens ruimte aan het regionaal trainingscentrum voor atletiek.

In het clubgebouw vindt u verder een gezellige kantine die uitzicht biedt op zowel de binnenbaan als de buitenbaan. Uiteraard is de accommodatie uitgerust met kleedlokalen, een ruimte voor wedstrijdsecretariaat en bestuursruimten. In onze accommodatie, die eigendom is van de gemeente Sittard, heeft ook het High Performance Centre een plekje gevonden. Dat betekent dat we de talenten van onze vereniging gebruik kunnen maken van hun expertise alsmede van een uiterst moderne en goed geoutilleerde krachtruimte en medische ruimten.

De huidige accommodatie is in 2002 in gebruik genomen en het eerste evenement, dat werd georganiseerd waren de Nationale kampioenschappen voor senioren. Daarna volgden nog vele Nationale kampioenschappen voor zowel junioren als senioren en masters.