Vertrouwenscontactpersoon

Een veilige omgeving om te sporten is voor iedereen belangrijk, of je nu pupil, recreant of topatleet bent. Iedere sporter, trainer en begeleider is verantwoordelijk voor de veiligheid van zichzelf en anderen. Wat moeten we doen voor een veilige omgeving bij AV Unitas, en wat kun je doen als je jezelf niet op je gemak voelt?

Seksuele intimidatie en misbruik, maar ook discriminatie of pesten zijn allemaal vormen van ongewenst gedrag en komt helaas overal voor en dus ook in de sport.
Bij AV Unitas zijn we ons bewust dat het ook bij onze vereniging kan gebeuren en dat willen we natuurlijk koste wat kost voorkomen. Daarom hebben we het verplicht gesteld dat onze vrijwilligers een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) moeten kunnen overleggen. Deze verklaring moet iedere 2-3 jaar vernieuwd worden.

Rekening houden met elkaar en respectvol met elkaar omgaan zijn de basis voor een prettige en veilige omgeving. Of die ander nu veel sneller of langzamer is, verder of minder ver werpt, ouder of veel jonger is, dikker of dunner of wat dan ook: we zorgen dat iedereen de ruimte en de vrijheid krijgt om te sporten op zijn of haar manier en niveau.

Een enkele keer gaat het niet goed. Een paar voorbeelden van dingen die zouden kunnen gebeuren: een pupil wordt in zijn groep gepest, een loper wordt uitgelachen om zijn overgewicht, een trainer maakt seksuele toespelingen etc.
Als er zoiets speelt bespreek je dit in de eerste plaats met je trainer en/of de mensen in je trainingsgroep. Als je ziet of vermoedt dat er met iemand in jouw groep zoiets speelt is het goed om zo iemand daar naar te vragen. Probeer er samen uit te komen, dat is beter dan een vervelende situatie te laten bestaan.

Soms is het moeilijk om zoiets te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor de mensen die je pesten, of je voelt schaamte omdat een ander je seksueel benadert of je bent afhankelijk van iemand zoals een trainer of een coach. Dan lukt het niet om het probleem in je eentje op te lossen. Is dit het geval, dan zijn er bij AV Unitas twee vertrouwenscontactpersonen (een vrouw en een man) waarmee je je probleem kunt bespreken. Samen met jou kan dan naar een oplossing gezocht worden. Uiteraard wordt alles vertrouwelijk behandeld. Soms is het goed om het probleem alleen maar te bespreken. Soms is er meer nodig om het probleem op te lossen en zijn anderen nodig. De vertrouwenscontactpersoon kan je helpen deze hulp te vinden.

Heb je vragen of zit je iets dwars, schroom dan niet om contact met ons op te nemen:

Michel Visschers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 046 - 44 22 646

Ien Falize: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 046 - 58 51 703
Mobiel: 06 - 10 70 14 77

Meer informatie over ongewenst gedrag kun je ook vinden op de website van het NOC*NSF